2017. április 21.

Rejtelmes karácsonyok

Fülszöveg:

Rejtély. ​​Karácsony. Izgalom. Szeretet. 


A Rejtelmes karácsonyok különleges történeteiben mindent megtalál, 
aki kikapcsolódást keres az ünnepek forgatagában! 

A kötetben hat mai magyar író ragadja magával olvasóit. 

Először elutazunk Angliába, ahol Carol gyönyörű régi kastélyt örököl. Keresi a módját, hogyan tehetné a karácsonyt olyan széppé, mint ahogy ez a házhoz illik – és ahogy az ünnepeket a családja kétszáz éve megélte. 


Továbblépünk az 1920-as évek New Yorkjába, ahol egy ironikus fiatalember, Frank Blizzard magándetektív keresi a válaszokat egy bonyolult gyilkossági ügyben. 

Még mindig New Yorkban vagyunk, az ikertornyok leomlása után nem sokkal. Egy magyar lány, Léna nyomozását követhetjük végig egy különös örökbefogadás kapcsán. Léna meglepetésére saját családjának múltjából is váratlan történet bukkan fel. 

A következő regény hazarepít minket Magyarországra. Szemtanúi lehetünk, ahogy Márk megmutatja kisgyerekeinek, hogy karácsonykor még egy széthullott család is megtalálja a boldogságot. 

Alfa Spider, kórház, szende szűz egy könyvborítón? Egressy Luca, a hebrencs vidéki lány csupán társat keres – ehelyett váratlan és humoros kalandokba keveredik az utazási irodában így télvíz idején. 

Az utolsó történetben megismerkedünk egy érzékeny lelkű fizikatanárral, Sári Ferenccel. A férfi különös esetbe botlik a gimnáziumban, és úgy dönt, felderíti, mi áll a háttérben. 

Bűntények, szellemek, félreértések, titkok és ármányok – 
és mindez karácsonykor, a család és a szeretet ünnepén. 
Mert minden jó, ha a vége jó!



Vélemény:


Nagyon tetszett! Ez volt az első gondolatom, mikor befejeztem a könyvet. Minden egyes novella kiváló, az írók előtt le a kalappal. A történetek igényesek, mellőzik a sallangot és a kliséket. Nem is tudnék kedvencet választani, mert mindegyiknek megvannak a maga szépségei. Úgy jók, ahogy vannak (ahogy Bridget Jones).

E kötetből kiderül, hányféleképpen meg lehet írni egy karácsonyi történetet. Egyikre sem tudnám azt mondani, hogy unalmas, vagy hogy már ezerszer elmesélték.

Kapunk vidám, szomorú, meghökkentő, igazán rejtélyes történeteket, amik elolvasása után senki nem tudja érzelemmentesen letenni a kötetet.

Erika novellája a misztikumra helyezi a hangsúlyt; az olvasó a legvégéig izgulhat, hogy vajon mi történik a Carollal.

Szabó Péter írásában kedvükre valót találnak a krimi iránt rajongó könyvmolyok. Izgalomban itt sincs hiány.

Németh Krisztina története volt talán az első, ahol azt éreztem, igen, ez nekem íródott. Minden volt benne, amit szeretek, és alig vártam, hogy kiderüljön az igazság.

Keresztesi Dorottyától nem ez az első novellám; volt szerencsém olvasni az Eredményes játékot is pár éve. Most sem kellett csalódnom. A Félbetépve egyszerre facsarja a szívet és nevettet meg. Végig át tudtam érezni a szereplők helyzetét, talán mert tudom milyen anya nélkül. Gyönyörű történet, abszolút csillagos ötös.

Az én Diótörőm Krisz tollából sem okozott csalódást. Igaz, az első bekezdés elég rendhagyó véget ér, hiszen nem ez az első dolog, amit a karácsonnyal kapcsolatban várunk. Romantikus alkat vagyok, így ahogy haladt előre a folyam, úgy kezdtem el izgulni, vajon az lesz-e a vége, amit várok.

Végül, de nem utolsó sorban Tolnai Norbert másik lánya… Az egyik legkülönlegesebb novella a kötetben, ahol a legvégéig kétségek gyötörhetik az olvasót, hogy vajon igaz minden, vagy csak hazugság? Tetszett, hogy naplóbejegyzések formájában ismerhettük meg a diákokat és azt, ami összeköti őket.

Összességében nagyon tetszett, szívesen olvasnék még a fent említett íróktól, mert nagyon tehetségesek, s főleg azért, mert fantasztikus élményben volt részem általuk.

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy a magyar írók is tudnak kiemelkedőt alkotni.
Köszönet illeti Kriszt, amiért összeállította a kötetet. :)

Még sok hasonlót, hogy dagadhasson piciny keblünk a jobbnál jobb írások láttán olvastán. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése