2017. július 20.

Agatha Christie: Fülemüle-villa

Nyílt titok, hogy Agatha Christie a szívem csücske, ha írókról van szó. Kevés novellája és regénye van, amit nem nyerte el a tetszésem ilyen vagy olyan okok miatt.

Ezt a kötetet régóta szerettem volna megszerezni, mert igazi ritkaságnak számít. A benne szereplő novellák ugyan megtalálhatók más kötetekben, itt viszont párhuzamosan olvashatjuk a magyar és az angol verziót.



Az első novella A tökéletes szobalány esete. (10/5)

A történet legnagyobb (és egyben központi) kérdése: Miért akar valaki mindenáron megválni a szobalányától, amikor amúgy is olyan nehéz jó munkaerőt találni?

Ez egy hamisítatlan Miss Marple-sztori. Aki már több történetet is olvasott a vénkisasszonnyal a főszerepben, könnyen rájöhet a megoldásra végén. Nagyon nagy rejtély nincs benne, de a végkifejlet azért okozhat meglepetést az olvasónak.


A második a Baleset. (10/8)

Mit tehet a felügyelő, ha rájön, hogy egy agyafúrt gyilkossal hozta össze a sors?
Evans felügyelő elhatározza, hogy leleplez egy asszonyt, aki – véleménye szerint – legalább két ember haláláért felelős, mielőtt újabb gyilkosságot követne el.

A négy novellából ez a második legjobb. Agatha Christie remekül szövi a szálakat, izgalmas a cselekmény, és vége pedig igazán meghökkentő.

  
A harmadik a Gyümölcsöző vasárnap. (10/3)

Egy fiatal pár piknikezni indul, de az események váratlan fordulatot vesznek, amikor megvesznek egy kosár cseresznyét.

Az egyik legkönnyedebb, ugyanakkor a leggyengébb történet a kötetben. Izgalmasnak épp nem nevezhető, az olvasó azonban kíváncsian várhatja a végkifejletet. Vajon jól döntenek-e a szerelmesek?

  
Az utolsó pedig a címadó novella, a Fülemüle-villa. (10/10)
  
Hogyan meneküljön meg egy asszony, ha rájön, hogy amiben és akiben eddig hitt, az nem igaz. Alix Martin szörnyű felfedezésre jut egy nap, a tét pedig nem kevesebb, mint az élete. Minden bátorságát össze kell szednie ahhoz, hogy kikeveredjen a szorult helyzetből.

Abszolút a legütősebb mind közül a kötetben. Sőt! Állítom, az egyik legjobb a valaha írt összes Agatha Christie-novella közül. Csavaros és izgalmas.


Kiknek ajánlom?
Agatha Christie-rajongóknak; azoknak, akik szeretik a kétnyelvű történeteket, az izgalmat, a rejtélyt, a váratlan fordulatokat. Gyűjtőknek kötelező darab. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése